Fem ord og uttrykk du bør unngå

Ønsker du å skrive kort og konsist? Her er en liste med fem ord og uttrykk du kan stryke eller forkorte neste gang du skriver. Du vil bli overrasket over hvor hverdagslige og innarbeidet de er, og at de faktisk havner på denne listen. Og grunnen? De er ikke direkte feil, men de gjør at hjernen trenger en ekstra tenkeomgang for å skjønne  og oppfatte budskapet.

1: I FORHOLD TIL

Farsotten i forhold til ”spreier seg som ein epidemi, frå dei høgt utdanna i hovudstaden og utover landet”, slik jurist og assisterende fylkesmann i Sogn og Fjordane, Gunnar O. Hareid, har beskrevet fenomenet. Fylkesmannen treffer spikeren på hodet når han tar i bruk medisinske termer. Uttrykket er i ferd med å bli en universalpreposisjon. Slik oppbevarer du ost i forhold til å få mest mulig ut av smaken, skriver Tine. Prøv for. Vi vil oppleve store utfordringer i forhold til en aldrende befolkning.  Prøv med eller skriv om og snu på flisa: En aldrende befolkning vil få store utfordringer. Den eneste gangen du bør bruke i forhold til er når du mener sammenlignet med.

Fenomenet er så omseggripende at det har fått sin egen nettside. Sjekk nettstedet forholdisme.no, her finner du blant Ernas Solbergs siste nyttårstale omskrevet med i forhold til. Men som en nybliven lottomillionær sa til Norsk Tipping da han ble oppringt: Det er greit å få litt hjelp i forhold til hvordan jeg skal forholde meg til dette.

2: KNYTTET TIL

Egentlig er det ikke noe galt å knytte ting sammen. Men også knyttet til er i ferd med å få en universalbetydning. Det kan ofte erstattes av en enkelt preposisjon, som gjør budskapet lettere å oppfatte for hjernen. Uttrykket brukes gjerne sammen med andre innholdsløse ord, som her: Foredraget tok opp aktuelle temaer knyttet til ulike problemstillinger og tiltak i lakselusbekjempelsen. Skriv heller: Foredraget tok opp aktuelle temaer i kampen for lakselusbekjempelsen.  Eller: Det er store utfordringer knyttet til norsk veibygging. Snu på flisa: Veibygging i Norge byr på store utfordringer.

Det er altså ikke så vanskelig som du tror: Tenk på hva du ville sagt til ungene over frokostbordet. Du ville neppe ordlagt deg slik: I dag rekker vi ikke barnehagen. Det er altfor store utfordringer knyttet til trafikken på E18.

3: I FORBINDELSE MED

Du kan både ha utfordringer knyttet til, utfordringer i forhold til og også utfordringer i forbindelse med, som er det tredje preposisjonsuttrykket du stort sett kan erstatte med én enkelt preposisjon. Ikke skriv: I forbindelse med Ski-VM i Oslo var det mange som ble engasjert. Skriv heller: Under Ski-VM var det mange som ble engasjert. Eller snu på flisa: Ski-VM i Oslo engasjerte mange.

Nok en gang: Det er enklere enn du tror. Legg bort teksten og gjenfortell med høy stemme: I forbindelse med å skrive kort og konsist er det knyttet mange utfordringer.

4: Stort og bredt FOKUS

La det være sagt med en gang: Fokus kan ikke være stort og bredt eller voksende. Fokus er blitte lite og betegner det punktet der lyset samles.  I tillegg blir det brukt så mye at det har mistet innhold og kraft, som i denne pressemeldingen: Sterkt voksende fokus på effektivisering og reduksjon av skadelige utslipp gjør våre produkter mer aktuelle enn noensinne.  Vi har mange gode synonymer: Oppmerksomhet, interesse, betydning. Eller skriv om hele setningen. Noen ganger kan det bare strykes helt: Arbeidsgiver skal ha fokus på å forebygge arbeidsskader, betyr ikke annet enn at arbeidsgiver skal forebygge arbeidsskader, det er bare mindre forpliktende.

Faksimile fra E24. Ikke direkte galt, men gjør fokus språket rikere?
Faksimile fra E24. Ikke direkte galt, men gjør fokus språket rikere?

E24 skrev en gang at norske sponsorer har stor fokus på breddefokusering. Noen bedre?

5: SLIK og DERFOR

Til slutt skal vi ta for oss to magnetord som mediene elsker: Slik og derfor. Slik redder du ekteskapet og Derfor dreper du potteplantene dine. Begge er autentiske eksempler hentet fra nettstedet som er viet nettopp slik og derfor-epidemien: www.slikogderfor.no. Journalister elsker dem i titler og glemmer at de må brukes med måte. Og lurer du på hvilken norsk avis som suverent bruker mest slik og derfor, er det bare å gå inn på nettsiden og sjekke statistikken.

Du vil ikke bli overrasket.

PS: Denne listen er bare en smakebit. Den kunne vært langt lengre. Har du selv eksempler? Del dem gjerne i kommentarfeltet. Eller som jeg også kunne skrevet det: I denne bloggen har vi et sterkt og vedvarende fokus på godt språk. I forbindelse med dette innlegget, settes det pris på ytterligere eksempler knyttet til overflødige ord i forhold til det å skrive kort og konsist.

19 kommentarer om “Fem ord og uttrykk du bør unngå

 1. Dette var veldig nyttige og effektive skriveråd. Men; stusset over en av omskrivingene: ….»i kampen for lakselusbekjempelsen. Smør på flesk?

  1. Godt poeng, Tone.
   Vi kan like gjerne stryke «kampen for». Det er helt overfødig. Jeg tar det med meg til neste kurs!

 2. Takk for gode råd! Jeg jobber blant jurister, og vi prøver å øve oss på å skrive klart og godt. «Imidlertid» er et ord som brukes mye i våre kretser. Det imidlertid ofte helt unødvendig!
  Tips: Finn en artikkel, søk opp alle «imidlertid» – og slett dem. Det gjør imidlertid at innholdet i teksten framstår som tydeligere og med mindre forbehold, men kanskje er det nettopp det vi ønsker ?

 3. Jurister og forskere har utvilsomt en hang til å bruke et språk som utttrykker forbehold. Budskapet blir mindre forpliktende og mer grumsete. Blir man for «enkel og direkte», taper man anseelse hos kollegaer, er noe jeg ofte hører. Det er ikke tvil om at akkurat dette er en utbredt holdning. Kast den overbord, så når du ut til flere!

 4. Mine favoritter i tillegg til dem som du har med – «blant annet» og «osv.». De kan nesten alltid slettes. Og så legger jeg til «liksom» og «bare», siden det snart er påske.

  Takk for en flott artikkel!

 5. Jeg hørte på et foredrag hvor en av mine kolleger brukte «i forhold til» 34 ganger i løpet av 6 setninger. Skrekkelig!!!
  Ellers ser jeg at «da og når» brukes stadig mer feil – ikke minst i media: «Da vi kommer hjem.» eller «Når jeg var liten.» UFF UFF

 6. Ironisk er det blitt brukt «Slik lykkes du med intranett» som overskrift i nyhetsbrevet. (Saken rett overfor denne saken). 🙂

  Når jeg er ute å hjelper idrettslag å formulere gode tekster til visjoner kommer uttrykket: «Den foretrukne partner» ofte opp. Hvem snakker slik?!

 7. Ja, men når blir et fenomen så utbredt at det er snakk om språkendring? Uttrykket «i forhold til» er latterlig overbrukt, og en preposisjon er b e d r e . Men at det alltid vil være f e i l å bruke «i forhold til» når du ikke mener «sammenlignet med», det er jeg ikke lenger så sikker på. Kall meg gjerne forholdismens desertør. 🙂

  1. Hei Iselin

   Det finnes en rekke gråsoner hvor man kan diskutere om det egentlig er feil å bruke «i forhold til» når betydningen er en annen enn sammelignet med. Da er vi over på forholdisme for viderekomne. Men for å gjøre det enkelt for seg selv, kan man alltid følge hovedregelen. Mer om gråsonene finner du på forholdisme.no – bruk det gjerne som påskelektyre, for dette kan være kriminelt spennende!

 8. Hva med bruken av uttrykket «I størrelsesorden»? Er det overhodet nødvendig å bruke foran tall, annet enn til «ordpynting»?

 9. Legger merke til at ingenting er vanskelig for politikere lenger. Det er»krevende». Lyder vel litt mindre «vanskelig» da. Alle bruker det,statsministeren er blant de ivrigste.

 10. Utrader to begreper som hopper ut av munnen på SAMTLIGE poliktiere og andre forståsegpåere…»Først skal vi «FÅPÅPLASS……». Driver de møbleflytting?? Men den aller verste av alle tåpelige banaliteter er begrepet «UTFORDRING» Har av og til tatt meg tid til å merke meg hvor mange ganger begrepet brukes i løpet av et 5 minutters innlegg i media.. Ca. 25-30 ganger er ikke uvanlig. Har ikke folk lenger et velutiklet språk? At et eneste ord kan brukes til SÅ mye er både latterlig og irriterende.

 11. Takk for nyttige tips og påminningar!

  Meiner forfatteren at desse setningane uttrykkjer det same: «Vi vil oppleve store utfordringer i forhold til en aldrende befolkning.» og «En aldrende befolkning vil få store utfordringer.»?

  1. Hei Hildegunn

   De uttrykker ikke det samme etter min mening. I den første er meningen at samfunnet møter store utfordringer med en aldrende befolkning. Det er ikke det samme som at de aldrende møter store utfordringer. Men «En aldrende befolkning representerer store utfordringer» vil ha noenlunde samme meningsinnhold som «i forhold til»-eksemplet er ment å uttrykke.

 12. Og «hva tenker du/dere om dette», jo, «jegtenker at», når man snakker..
  I tillegg adjektivsyken, som ofte svekker kraften i det man vil understreke.

 13. Jeg strever med å finne gode alternativer til ‘fokus’ uten å konstuere lange setninger.

  «Kontaktlærer skal hjelpe eleven til å ha fokus på læring.» står det i en av mine instrukser.

  Jeg opplever ikke at setningen får samme betydning hvis jeg erstatter «ha fokus på læring» med
  … konsentere seg om læring
  … være oppmerksom på læring
  … holde blikket fast på læring

  Min tolkning av setningen:
  Kontaktlærer skal hjelpe eleven til å forstå at eleven må rydde i kaoset av inntrykk, følelser og annet som foregår i hjernen, slik at det blir plass til å ta inn kunnskap, lære seg ferdigheter og utvikle holdninger i de fagene eleven har på skolen.

  Er det noen som orker å fokusere på dette noen minutter og gruble fram alternativer?

  1. Ingen regel uten unntak: En sjelden gang kan et være helt greit å ha fokus på noe. Det du absolutt bør unngå, er uttrykk som «økt fokus», «voksende fokus» og lignende. Fokus er i seg selv bitte lite…
   I tillegg kan du også prøve å fjerne det helt og se om du like gjerne kan klare deg uten.

 14. Jeg har lagt merke til at det er blitt helt vanlig for politikere, journalister og alle andre, å bruke uttrykket «både…… men også».

  Altså blander man uttrykkene «ikke bare – men også», og «både – og».
  Er ikke dette helt feil?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *