Slik tar du bedre beslutninger

Hvor mange beslutninger tar du i løpet av en dag? Og hvor mange av dem er viktige?

Skrevet av Christine Calvert, Tekstdoktor

I 2014 tok jeg en skikkelig, skikkelig dårlig beslutning. Jeg var overhodet ikke klar over at beslutningen var dårlig den gang, eller skulle få følger for andre i 2015. Men nå i ettertid lurer jeg på dette:

Hva i huleste var det jeg tenkte på?

Jeg hadde instrukser å forholde meg til, styringsdokumenter, lang erfaring, følte meg kompetent og, ikke minst, at dette var noe jeg kunne beslutte. Og så tok jeg helt feil.

I ettertid har jeg tenkt mye på hva jeg kunne gjort annerledes. En av mine tidligere kolleger sa det slik: ”Det var som om du fikk en midlertidig blodpropp i hjernen.” (Noe jeg er veldig glad for. Han kunne jo bare sagt at jeg var en dust.)

Som kommunikatør vil vi ofte ikke bare representere oss selv, men en bedrift (eller et parti, for eksempel). Valgene vi tar, kan få følger langt utover oss selv, avdelingen eller organisasjonen. Derfor er kunnskap om og kontroll over våre beslutningsstrategier ekstremt viktig.

Foto: Tekstdoktor.no
I 2014 tok Christine Calvert en skikkelig, skikkelig dårlig beslutning. I dette blogginnlegget forteller hun om hvordan du unngår de dårlige valgene. Foto: Tekstdoktor.no.

Hva skulle jeg ønske at jeg hadde visst i 2014?

De fleste av oss liker å tro at vi er rasjonelle, i hvert fall på jobb. De færreste av oss er det. Forskning tyder på at mer enn halvparten av de viktigste beslutningene våre slår feil. I boken «En god beslutning. 7 grep for å velge rett” gir organisasjonspsykolog Nils Tore Meland konkrete råd for hva vi kan gjøre for å unngå dårlige beslutninger. Noen hovedpunker fra boken:

Finn problemet

Mange av oss kan oppleve at vi løser noe, men ikke det egentlige problemet. Og løser du feil problem, spiller det ingen rolle hvor dyktig du er. Du ender med en løsning som ikke virker – eller ingen løsning i det hele tatt. Effektive spørsmål:

1. Løser jeg rett problem?

2. Hva er det jeg ikke får med meg i denne situasjonen?

Utvid mulighetene dine

For å overleve, forenkler vi verden rundt oss. Derfor kan vi komme til å tro at det vi ser, er alt som finnes («lommelykteffekten»). Effektive spørsmål:

1. Finnes det bedre alternativer?

2. Hvis du ikke får lov å velge noen av de alternativene du har skissert – hva kan du ellers gjøre?

Smi mens jernet er lunkent

Når vi står i sammensatte og krevende valgsituasjoner, er det lurt å koble inn logikk og overveielse. Vi må regulere følelsene og få temperaturen ned. Effektive spørsmål når du er usikker på hva du skal velge:

1. Hva ville etterfølgeren min ha gjort?

2. Hvilket råd ville jeg gitt min beste venn i samme situasjon?

Forbered deg på det uventede

Overdreven optimisme og skråsikkerhet gir dårligere beslutninger. Effektive spørsmål før du setter valget ditt ut i livet:

1. Hva er det verste som kan skje hvis jeg tar denne beslutningen?

2. Hva er det beste som kan skje?

For min del «er jeg helt sikker på» at det var skråsikkerhet som slo inn. Ikke løste jeg et problem heller.

Hva med deg?

Anbefalte bøker:

  • En god beslutning. 7 grep for å velge rett. Nils Tore Meland, 2015
  • Dømmekraft. Linda Lai, 1999
  • Se gorillaen! Etikk for arbeidslivet. Øyvind Kvalnes, 2006

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *