Du innvilges herved suging ved behov

Nei, dette er ikke en tvilsom invitt eller starten på en sexannonse. Overskriften er tvert imot en lettere omskrivning av et kommunalt brev som skal fortelle at mottakeren er blitt innvilget hjemmesykepleie. Den viser hvor galt det kan gå når intern sjargong blir ekstern.

Norges største allmøte?  Foto: Skatteetatens Landsforbund
Norges største allmøte?
Foto: Skatteetatens Landsforbund

For å rydde all tvil av veien: Det er altså ikke slik at norske hjemmehjelpere har startet med ekstraservice. Men før jeg gir deg forklaringen, la oss ta noen skritt tilbake. For noen uker siden så vi Siv Jensen på Dagsrevyen. Finansministeren hadde tatt turen til Svinesund, og nyheten var a tollerne nå skal få bedre tid til å drive med det de skal: Fakke smuglere. De skal slippe å bruke tid på å kreve inn en rekke særavgifter, som sukkeravgift eller årsavgift for bil.

Så langt alt vel. Det høres fornuftig ut, ikke sant? Men noen andre må i så fall ta over disse oppgavene. Ikke unaturlig er det skatteetaten, som tar seg av skatter og avgifter fra før og er til stede i enhver krok og krik av landet. Men har de folk nok og hvordan skal dette skje i praksis?

Til å informere de ansatte om dette hadde skattedirektør Hans Christian Holte kalt sammen til det som trolig er norgeshistoriens største allmøte. Over seks tusen ansatte var den 5. mars invitert ved hjelp av moderne teknologi. Holte inntok så si hele landet, og ansatte ble oppfordret til å sende inn spørsmål på sms. Og det skal skatteetaten ha: Det er jammen ingen dårlig jobb å samle mange tusen til ett møte og ta i mot spørsmål fra salen når ”salen” er alle landets skattekontorer.

Ord og uttrykk blir lett stammespråk

På forhånd hadde Skattetatens Landsforbund, SkL, sendt ut en pressemelding. Forbundet synes rendyrking av oppgaver for henholdsvis toll og skatt er en god idé, men er, naturlig nok, bekymret for at det blir mye å gjøre på hver enkelt. Eller at ”ressurser og midler ikke strekker til”. Så kommer vi til rosinen i pølsen, nemlig språkbruken:”- Det som er viktig nå, er å få til et godt personalløp for ansatte som vil komme fra Toll- og avgiftsetaten”, het det i pressemeldingen.

Og her er vi nettopp ved sakens kjerne: Personalløp. Når jeg tester dette ordet på skrivekurs jeg holder, blir det tyst og folk ser ut som levende spørsmålstegn. Noen foreslår nølende at det kan ha noe med maraton å gjøre.  I landets personalavdelinger og fagforeninger drives  derimot drives det hyppig med mange typer løp. 

I et innlegg i VG i februar, ”Nav-direktøren vil ha slutt på ’naving’” gikk Nav-direktør Bjørn Guldbjørgsrud ut og snakket om både utdanningsløp, praksisløp og skoleløp i en og samme artikkel. Han er tydeligvis svært glad i å ”løpe”, noe mediene ikke er. I min egen bedrift, NTB, er f.eks. ordet personalløp ikke brukt én eneste gang. Der hvor noen alltid skal «løpe», byr språket på en utall muligheter til å si det samme på en langt mer forståelig og konkret måte.

 Er du konkret når du skriver?

Vi går tilbake til Norges største allmøte. Var personalløpet et tema? Sikkert blant personalledere, men jeg tør påstå at selv blant de over 6000 ansatte, finnes det opptil flere som ikke har noe forhold til denne type løp. Og det interessante var da skattedirektøren skulle åpne for spørsmål. Ville ”personalløpet” bli nevnt? Vel, det første spørsmålet som kom var dette: ”Får vi tilgang til tolletatens firmahytter?”

Og her er vi ved sakens kjerne. Det er det konkrete og nære folk er opptatt av. Det bør også gjenspeile seg i språket vi bruker for å kommunisere med hverandre. La gå at personalsjefer daglig omgås en rekke løp, men de bør også huske at det er en verden der ute hvor folk tenker konkret. Eller som en kursdeltaker en gang spurte: Hva slags varer finner vi i en ”utleggsforretning”?

Og da skal jeg ikke lenger holde dere på pinebenken. Overskriften i dette innlegget sikter på tømming av slim i munnen på en pasient som ikke klarer dette selv. Dette skjer ved hjelp av spesielle apparater og man trenger opplæring, eller som det heter i dette brevet fra en norsk kommune: ”Det hjemmehjelpen skal hjelpe deg med er: Sondemat x5 mens du er hjemme, suging ved behov hvis samboeren ikke er til stede, for han er opplært og gjør dette daglig”.

Iblant er en banan bare en banan. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *