Hvem skaper mye av lite?

Hjelp, han slutter! Eller er det kanskje ikke så farlig? Noen begynner. Andre slutter. Som leder i en kunnskapsbedrift er det din jobb å vite hvem du har råd til å miste og hvem du for all del må holde på.

Dette bør ikke gjøres gjennom et rigid og kvantitativt karaktersystem som Making Waves svært modig gikk bort fra. En ansatts kompetanse, motivasjon og potensial kan ikke reduseres til tall.

Fra stemplingsur til humankapital

Vi er ikke en gjeng med fabrikkarbeidere som kan styres med stoppeklokker og effektiviseringstiltak i Taylors ånd. Utviklingen fra primitive produksjonsarbeidere til kompetente foredlere av kunnskap, betyr at kravene til humankapital blir stadig større. I produksjonssamfunnet var behovet til kompetanse lavt, arbeidet som ble utført var bestemt og produksjonsstedet var satt – fabrikken. I en moderne kunnskapsøkonomi opplever vi en variert og usynlig produksjon. Den er i mindre grad knyttet til en fysisk arbeidsplass og i større grad til kompetanse.

Risikostyring

Som leder må du ha et bevisst forhold til hvem som er et talent. Disse må du finne, dyrke og utvikle. Basert på erfaring, ser vi at det selskapet som over tid evner å utvikle talenter har en konkurransefordel. For et selskap hvor humankapital er den viktigste innsatsfaktoren, er utvikling og bevaring av talenter strengt talt risikostyring. Å identifisere, utvikle og sikre talent i organisasjonen er antagelig den viktigste HR-oppgaven i en kompetansebedrift.

Still deg disse spørsmålene:

  • Hva er et talent i din bedrift? Hvilke personlige egenskaper, kunnskaper, resultater og potensial har et talent?
  • Hvilke av dine ansatte er talenter?
  • Hvordan kan disse utvikles til å nå sitt potensial?
  • Hvor skal de plasseres og hvordan kan vi beholde disse kritiske medarbeiderne?

Miljøet som katalysator

Jeg jobber hver dag med å identifisere og nyttiggjøre andres potensial. Hvorvidt en kandidat er et talent, defineres ikke bare som høyest IQ og best track-record, men dem som har potensial til å skape merverdi utfra ressursene organisasjonen råder over. Med andre ord: Vi snakker om medarbeidere som klarer å skape mye av lite. Sentralt i definisjonen ligger også organisasjonen. Talentet er avhengig av et miljø som en katalysator for å realisere sitt potensial.

Høres oppgaven med å identifisere talenter omfattende, uoverkommelig og dyr ut? Tenk på dette:

Finansdirektøren spør konsernsjefen: – Hva skjer om vi bruker penger på å videreutvikle våre ansatte og så forlater de oss?

Konsernsjefen: – Hva skjer om vi lar være og de blir?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *