Lobbyregister: Skal privatpersoner registreres?

Kom For_7642 Foto Bård Gudim

Mandag sto jeg i snøføyka foran Stortinget sammen med Kjersti Løken Stavrum fra Presseforbundet, Arne Jensen fra Redaktørforeningen og Guro Slettemark fra Transparency International Norge. Det var beinkaldt, men vi aksjonerte for en felles, viktig sak: Å få et lobbyregister i Norge. Samme dag la vi frem vårt felles forslag til hvordan en slik registreringsordning kan se ut. Utenfor Stortinget fikk vi først og fremst positiv respons. Likevel er det fortsatt stor skepsis blant mange politikere, og dessverre gjelder dette først og fremst de store partiene.

Kom For_7689 Foto Bård GudimSelv om vi fire er enige i de overordnede prinsippene for et lobbyregister, har vi ulik oppfatning om noen av detaljene. Likevel ønsket vi å fronte et felles forslag, fordi vi er enige om det mest grunnleggende og fordi vi mener at det viktigste nå er å få en ordentlig debatt. I dagene etter at vi lanserte vårt forslag er det to motargumenter som stadig trekkes frem: Skal det gjelde for privatpersoner og skal det gjelde samtlige møter? Jeg ønsker nå å spesifisere hva Kommunikasjonsforeningen mener i disse to omdiskuterte spørsmålene.

For å svare på det første først: Nei. Vi i Kommunikasjonsforeningen mener at et lobbyregister må være obligatorisk, med ett viktig unntak: privatpersoner. For dem skal det være frivillig å registrere seg. Dette er viktig nettopp fordi vi ikke ønsker et system som hever terskelen for å ta kontakt med våre politiske tillitsvalgte. Det skal fortsatt være mulig å ta kontakt med sin lokale stortingspolitiker for å klage på den behandlingen man har fått hos Nav (for å bruke et velkjent eksempel), og ikke minst skal det fortsatt være mulig for varslere å kontakte politikere uten å måtte skrive seg inn i et register. Det kan så klart være vanskelig å definere når man er privatperson. Vil Olav Thon kunne være privatperson? Jeg mener at det er formålet med kontakten som må avgjøre, og vil derfor tro at svaret i dette tilfellet høyst sannsynlig vil være nei.

Så var det spørsmålet om hvorvidt alle møter skal registreres. Vi i Kommunikasjonsforeningen mener at det i første omgang er møtene på Stortinget og i regjeringsapparatet som skal registreres. Vi er fullt klar over at dette ikke vil gi det fulle og hele bildet. Mange møter finner sted utenfor Stortinget og regjeringslokalene. Likevel mener vi at det kan være lurt å starte her. Det er lett å definere hvilke møter som skal registreres og det er lett å håndheve. Selv om det ikke vil kartlegge all møteaktivitet, vil det gi oss et langt større innblikk enn det vi har i dag. For i dag har vi ingenting.

Den 11. februar arrangerer vi sammen med Presseforbundet, Redaktørforening og Transparency International Norge et åpent debattmøte om lobbyregister. Jeg vil anta at disse to spørsmålene er blant det som vil bli diskutert. Møtet blir på Kulturhuset i Oslo fra kl. 16.30-18 og du er hjertelig velkommen til å delta.

Les mer om vårt forslag til lobbyregister.
Her finner du alt du trenger å vite om lobbyregister.

En kommentar om “Lobbyregister: Skal privatpersoner registreres?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *