Revolusjonen er avlyst

Dommedagsprofetiene var mange før valget, men så gikk ikke landet av hengslene likevel. Alt er sjokkerende normalt. Da blir det noe tafatt over kommunikasjonen fra både regjering og opposisjon. Ikke bare bytter de jobber, de bytter i stor grad stil og standpunkter også.

Siv Jensen ville før valget bade i uansvarlige og deilige oljemilliarder. Ingen skulle endre Norge så raskt og så voldsomt som FrP. Godt drillet av Norges sterkeste embetsverk står hun nå alvorlig på TV og snakker om «et ansvarlig budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen». Stort streitere går det ikke an å bli på under sju uker.

Mange hadde jo store forventninger til at nye og uerfarne statsråder virkelig skulle dumme seg ut. Spesielt Frp-erne der ingen hadde regjeringserfaring. Men på tross av noen gode forsøk fra familieministeren, har det ikke tatt av. De nye statsrådene var ikke skumle troll som sprakk i regjeringssolen med all uansvarligheten veltende ut. De er tvert i mot blitt snille og ansvarlige pusekatter på rekordtid. Og de har forberedt seg godt. Siv har delt ut smøremiddel og de politiske kamelene går ned på høykant. Familiepolitikken og klimaskepsisen er avlyst, og bomstasjonene fortsetter å poppe opp.

Da er det ikke lett å være opposisjon. Det er nemlig ikke så enkelt å kritisere en regjering som har sittet under to måneder for løftebrudd når man selv har sittet med ansvaret og makten i åtte år. Så galt har det tross alt ikke gått med landet på denne korte tiden. Jo mer opposisjonen kritiserer, jo mer kan det slå tilbake på dem selv.

Det lyder for eksempel litt hult når opposisjonspartiene kritiserer regjeringen for kontantstøtten, når de selv ikke fjernet den alle de årene de selv styrte. Stort bedre høres det ikke ut når kritikken er at ny regjering begår løftebrudd fordi endringene er for små. De rødgrønne er med andre ord skuffet over at de nye kostene i departementene ikke gjør større endringer i den rødgrønne politikken.

Heldigvis kan opposisjonen glede seg til neste år. Da fremmer regjeringen et flunkende nytt statsbudsjett de har laget helt fra grunnen av. Da kan trollene komme fram, det kan bli skikkelige endringer og opposisjonen får endelig mening i tilværelsen med noe å kritisere. Eller så har pusekattene vunnet igjen, og det blir nok en ansvarlig og kjedelig høst.

2 kommentarer om “Revolusjonen er avlyst

  1. Opposisjonen har vel de siste årene plaget de rødgrønne med at de ikke har ført rødgrønn politikk. Dette er ikke utslag av «skuffelse», men av den opposisjonsoppgaven som består i å peke på løftebrudd.

    Denne billige retorikken gjør forfatteren seg selv skyldig i.

  2. Ja, det er også mitt poeng. Dette går begge veier. Regjering og opposisjon bytter ikke bare jobber, men også i stor grad både politiske posisjoner og retorikk. Og det er selvfølgelig en opposisjons oppgave å påpeke brudd på regjeringens valgløfter.

    Samtidig må det være lov å påpeke når denne kritikken blir mer komisk og selvmotsigende enn reell. Vi ser det nå fra dagens opposisjon. Det samme så vi fra borgerlige som eksempelvis anklaget SV for å ikke få gjennom noe av sin politikk i regjering, og samtidig beskyldte Ap for å gi etter for SV (og Sp) i store spørsmål som oljeboring i nord og EU.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *