– Året rundt med PR

Skrevet av Thomas Skjennald, Nucleus AS

– Hold brillan, neste år blir det enda flere PR-rådgivere i Norge!

deaf_dumb_blind

Det høres kanskje utrolig ut, men sånn blir det. Og det kommer til å bli debattert, vær du trygg. Både journalister med nyttårsforsett om å ergre seg over at alle virksomheter nå har en kommunikasjonssjef, og politikere som ikke skjønner at tidligere kolleger faktisk må jobbe etter endt politikerkarriere, kan bare slipe knivene. Spaltene står klare for akkurat ditt utspill. For det skal dere vite, det blir mye å ta av! Vi er jo tross alt en bransje som vet å lage overskrifter.

Sjansen for at opptil flere vil bruke energi og plass på å debattere at staten faktisk har budsjetter til å kjøpe inn kommunikasjons-tjenester, er stor. Tenk det, her har etater og direktorater fått i oppdrag å gjennomføre store kampanjer, og så bruker de ekspertise eller ressurser som ikke finnes internt!?! Skal se en og annen politiker, som kanskje har vært med å vedta satsningene det brukes penger på, hiver seg på også. Jeg holder en knapp på Marit Nybakk, hun er til å stole på i slike sammenhenger. Eller kanskje det blir litt roligere når det er valgår? Det er jo tross alt Jens og hans PR-hær vi snakker om.

Og det stopper selvsagt ikke her. I 2013 har alle redaksjoner i landet planlagt regjeringsskifte og da kommer det selvsagt en monsun av morsomheter om hvor mange som går fra regjeringen Stoltenberg og inn dørene hos First House. Du får alle de siste meldingene på Twitter, før du får akkurat samme materiale lest opp på «Nytt på Nytt» av en humrende Jon Almaas.

Selvsagt vet vi å feire oss selv! Eller gjør vi egentlig det? Uansett, det blir vel bransjefest og Gullkorn også neste år. Kanskje har den blitt enda smalere, med færre nominerte jobber enn noen gang og kun for PR utført av de ISO-sertifiserte? Akkurat det spiller sannsynligvis ingen rolle, det blir krangling uansett. Hvem er prisen til for, er vi en gjeng med selvgode tåper, har vi helt glemt å tenke effekt og så videre. Akkurat dette blir nok ganske smalt og egner seg best i bransjemediene.

Men i kjølvannet av slike bransjetilstelninger kommer det alltid bølger. I oktober hvert år, omtrent samtidig som landets prinsessegemal har sitt årlige utbrudd, våkner nemlig PR-bransjens egen geysir Hans Geelmuyden. Med snert og smertefull treffsikkerhet vil ordsmeden Hans G lire av seg noen onelinere som er så fete at de kanskje når forsiden av en av landets aviser for forretningsjournalistikk. Andre vil febrilsk prøve å henge seg på uten å lykkes helt. Dette gjør at det hele nok en gang ender i en bransjesuppe om hvem som egentlig driver PR eller om vi skal kalle det noe annet bare fordi vi bor i Norge. Vi kommer nok ikke lengre i 2013 heller – ja bortsett fra GK da – som kanskje fikk noen kunder på veien.

I tillegg til dette klarer vi sikkert å krydre ytterligere i form av enkeltsaker om fakturakrangel, pikante prislister, pressemeldinger med endringer som ikke bør spores, hemmelige middager eller en og annen kommunikasjonsdirektør som tar landets pizzaspisere i forsvar mot hensynsløs humor.

Ja, også holdt jeg nesten på å glemme «dei sosiale kanalane». De sosiale oraklene, som praktiserer en slags krysning av MTVs «The real world» og «Cribs» på Twitter og Instagram, vil holde koken et år til. Bloggen ække dau skjønner du, og når Stortingsvalget kommer til høsten, vil vi få inngående analyser av hvilke politikere som faktisk mente hva de sa i siste tweet.

Det er en herlig suppe og det er bare å glede seg. Hadde nesten fortjent en direkte.Tv dette. Er det en gang i livet jeg skal kopiere Hans G, så er det nå: Hold ut, hold fast folkens!

Godt nytt PR-år!

Innlegget ble publisert på kampanje.com  21.12.2012.

Thomas Skjennald, Nucleus AS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *