Tidligste juleforberedelser noensinne

Aldri har juleforberedelsene begynt tidligere enn i 2012. Det avslører våre søkevaner.

Den 26. august begynte de ivrigste blant oss å tenke på julen. Dette er nøyaktig dokumentert i søkeordstatistikken til Google. Her ser vi at årets første søk av et vist volum etter ”julegave” fant sted den siste uken i august – hele to uker tidligere enn året før og fem uker tidligere enn i 2008. I den samme uken, da skoleferien så vidt var avsluttet, lette de første etter nettsider om ”julekort” og påfølgende uke begynte interessen for både ”julepynt” og ”pinnekjøtt” å melde seg. Det var fremdeles over 16 uker igjen til julekvelden.

Forutse nåtiden og spå om fremtiden

Hver dag logges 30 milliarder søk i Google. På Burson-Marstellers blogg har jeg tidligere skrevet om hvordan våre nettsøk inneholder mengder med verdifull informasjon. Hva vi søker etter avslører våre preferanser i realtid på en måte som ingen meningsmålinger kan matche. Uten å tenke over det utleverer vi informasjon om hvilke bilmerker vi er interessert i, hvor vi planlegger ferien og om vi er bekymret for å miste jobben.

Både myndigheter og virksomheter bruker store ressurser på å innhente og analysere økonomiske nøkkeltall – eksempelvis ledighetsprognoser og markedsanalyser – som skal gjøre dem i stand til å forstå nåtiden. Ofte innebærer det at det tar flere uker før slike undersøkelser gir sikre data. Flere bør derfor utnytte den kraften som finnes i realtidsindikatorene som søkeordstatistikk og bruke dette for tidligere å forstå behovet for å tføre tiltak eller raskere måle effekten. Sentralbankene i land som England, Israel og Chile baner blant annet vei ved bruk av søkeordsstatistikk for øke treffsikkerheten til sine makroøkonomiske prognoser.

Den enkle julegaveanalysen peker mot at interessen når toppen i den andre uken av desember. Deretter flater det ut da vi antageligvis innser at vi må til kjøpesenteret for å faktisk gjøre innkjøpene. Da overtar søkene etter julesalmer og oppskrift på sprø ribbe.

Riktig god førjulstid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *